Ik kan haast niet geloven dat het straks alweer de derde keer is dat we naar Walt Disney World in Orlando gaan. Mijn vrouw, TerriAnn, gaat dan naar een conferentie voor ‘mom bloggers’ en de rest van de familie mag ook mee. Gelukkig hoef ik niet naar de conferentie! Er een aantal zaken waar ik niet naar uitzie, zoals bijvoorbeeld de hitte, de hoge luchtvochtigheid en het grote aantal mensen dat daar rondstruint. Er iets waar ik in ieder geval wel naar uitkijk en dat is het eten.

Klinkt misschien een beetje vreemd. Waarom uitzien naar eten in een pretpark, dat heeft meestal niet zo’n goede reputatie. Tijdens een voorgaande conferentie kwamen we er achter dat een van de managers van het park vader van een kind met voedselallergie is. Tenzij je zelf, partner of kind met een bepaalde ziekte te maken hebt is het vrijwel onmogelijk je goed te kunnen inleven in zo’n situatie. Ik denk dat dit de reden is waarom Disney zo goed omgaat met voedselallergieën en daarom vaak de ‘gouden standaard’ wordt genoemd.

Glutenvrij eten in de Disney-parken

Hoe gaat dit in z’n werk? In het geval van een van de vele ‘counter service’ restaurants loop je direct naar de balie en geef je aan dat je een voedselallergie hebt. De chef wordt er bij geroepen en komt vervolgens met een stapeltje felgele papiertjes om je wensen op te schrijven. Hij informeert je dan direct ook over hoe de bestelling aangepast wordt, welke alternatieven er zijn en om je te vertellen wat voor maatregelen ze nemen zodat er geen ‘cross-contamination’ is. Dat laatste is natuurlijk vooral van belang als je coeliakie hebt. Misschien dat je iets langer moet wachten maar je krijgt dan ook een warme en echt vers bereide maaltijd. Een speciale behandeling kan zo z’n voordelen hebben.

Voor wat betreft de ‘table service’ restaurants is ‘Ohana een van mijn favorieten. Het eten en de bediening was geweldig. Je neemt de monorail en stapt uit bij Disney’s Polynesian Village Resort. Ze deden hun best om er voor te zorgen dat elk klein beetje eten gecontroleerd werd op gluten, misschien wel iets te veel. Je wilt er natuurlijk niet elk moment aan herinnerd worden dat je een ‘voedselhandicap’ hebt, maar het was goed bedoeld.

Nog een favoriet was Mama Melrose’s Restorante, Italiaans uiteraard, welke zich bevindt binnen het Disney’s Hollywood Studios park. Een entreebewijs is dus vereist.

Glutenvrije opties buiten het park

Raglan Road Irish Pub and Restaurant at Disney Springs

Raglan Road Irish Pub and Restaurant in Disney Springs

In Disney Springs net buiten de parken vind je Raglan Road Irish Pub and Restaurant. Daar hebben ze een aparte friteuse voor het bakken van fish-and-chips. Ik kan me niet herinneren wanneer ik dat voor het laatst gegeten had. Voor een overheerlijk nagerecht raad ik Erin McKenna’s Bakery NYC aan, waar de desserts vegan en glutenvrij zijn. Alles smaakt er zo goed, niet het droge, kruimelige glutenvrije spul dat we vaak gedwongen worden om te eten.

Ik heb gehoord dat er nu in de parken bij de counter service restaurants  borden met glutenvrije menu-opties staan. Daar, en ook welke andere restaurants het proberen waard zijn, zal ik volgende maand meer over schrijven.

Vergeet ook niet dat je als je geld wil besparen je ook je eigen eten mee naar binnen mag nemen.

Vond je dit interessant?

Misschien dat je het wil delen?