Huurfietsen bepalen steeds vaker het straatbeeld in de grotere Amerikaanse steden. De fietsen zijn te vinden bij geheel geautomatiseerde fietsenstallingen nabij museums, metrostations, hotels en andere drukbezochte plaatsen.

Geheel automatisch houdt in dat je een credit card op zak moet hebben. Er wordt een standaard bedrag en eventueel extra gebruikte tijd in rekening gebracht.

Zo’n huurfiets bleek ideaal tijdens mijn bezoek aan Washington D.C. Er was een stalling om de hoek van mijn hotel. Op de fiets was het vijf minuten naar het dichtstbijzijnde metrostation. Na aankomst op een station in de buurt van de National Mall was er stalling nabij de uitgang. Fiets huren, naar het Lincoln Memorial, fiets parkeren, monument bekijken, weer een fiets huren en op naar de volgende bezienswaardigheid. De fietsen zijn behalve in Washington D.C. ook te vinden in onder meer BostonChicago, New York en San Francisco.

Maar hoe weet je zeker dat je niet voor een lege stalling staat? Of dat er überhaupt plaats is om van je fiets af te komen? Vooral op drukke dagen kan dat spannend zijn.

Dan is een smart phone app ideaal. Zelf gebruik ik Spotcycle, verkrijgbaar voor Apple iOS en Android. Je ziet dan precies of je wel of niet van een stalling gebruik kan maken.

Wees voorzichtig. Soms is het veiliger om op de stoep te rijden. Automobilisten moeten nog erg wennen aan al die fietsen op de weg. Al met al is dit waarschijnlijk de meest ideale vorm van vervoer om de stad te verkennen.

Dit artikel is geüpdatet op 13 februari 2017 met vernieuwde informatie over smartphone apps.

Vond je dit interessant?

Misschien dat je het wil delen?